God Mat Är Gott!

2018-11-07
19:11:29

Köttfärslimpa med Svampsås

4 port
 
4-500 gr Köttfärs, ( viltfärs går bra men byt lite av mjölken mot grädde )
1 dl Skorpsmulor
2 dl Mjölk, röd
1/2 Purjolök el 1 gul Lök
1 tsk Salt
1krm Svartpeppar
1 Ägg
1 msk Vatten sedan lite mer
( ev drygt 1/2 msk skånsk senap blir gott i limpan)
 
Rör ihop skorpsmulor och mjölk låt stå och dra 10 minuter.
Hacka purjolöken fint och häll på geggan när den svällt klart och även salt peppar och ägget och blanda ihop.
Blanda i färsen och dela i 2 limpor i en smord ugnsform.
Häll på vattnet och späd igen efter halva tiden.
Limporna får inte koka i vattnet om det är en väldigt trång form.
Grädda ca 45 min i 225 grader.
Servera med kokt potatis, sås, brysselkål, gelé el lingonsylt.
Potatisen kan bytas ut mot vitkålsmos.
 
Svampsås
300 gram Svamp el 30 gr torkad
3 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl sky från limpan, späd med vatten till 3 dl
2,5 dl matlagningsgrädde
1/2 buljongtärning kött
1 msk svartvinbärsgele
1/2 msk kinesisk soja
 
Blötlägg ev torkad svamp.
Fräs svamp på medelvärme tills ev vätska är borta och det börjar knäppa lite.
Fräs ett tag med smöret.
Dra ned värmen och pudra över mjölet. Blanda runt och späd lite i taget med sky så att inga klumpar bildas. Koka sakta upp och späd med grädden, blanda i buljongtärning, soja och gelé. Puttra sakta några minuter och smaka av med salt och ev lite svartpeppar.
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: