17:49:00
Getostlasagne med Ratatouille
6 portioner
16 Lasagneplattor, ej färska
1 dl riven Parmesanost
ev Färska Basilikablad till servering
RATATOUILLE
1 Squash
1 Auberinge
1 röd Paprika
1 röd Lök
3 Vitlöksklyftor
2 msk Olivolja
2 tsk Timjna, torkad
2 tsk Oregano, torkad
3 msk Tomatpuré
1 burk krossade Tomater
1 tsk Socker
1 tsk Salt
2 krm Svartpeppar
GETOSTSÅS:
50 gr Smör
5 msk Vetemjöl
1 liter mjölk 3 %
250 gr Getost, Chevré
2 msk flytande Honung
1 tsk Salt
1 krm Vitpeppar
Ratatouille:
Skär zucchinin i 1/2 cm tjocka skivor och auberginen i 2 cm stora tärningar. Dela, kärna ur och skär paprikan i ca 2 cm stora bitar.
Skala och finhacka rödlök och vitlök. Fräs i olja i en stor kastrull utan att det tar färg. Tillsätt grönsaker och örtkryddor.
Fräs 4–5 minuter, tills grönsakerna fått lite färg. Rör i tomatpurén och låt den fräsa med ett par minuter.
Häll i tomaterna. Låt småkoka till en tjock sås, ca 30 minuter. Tillsätt socker och krydda med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Getostsås:
Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Späd med mjölken, lite i taget under vispning. Låt såsen småkoka 3–4 minuter, rör då och då. Ta från värmen.
Skär bort ev kant på osten. Bryt osten i bitar och vispa ner den i såsen så den smälter. Tillsätt honung samt salt och vitpeppar.
Smörj en ugnssäker form (ca 25 x 35 cm, för 6 port). Lägg 4 lasagneplattor (för 6 port) i bottnen. Lägg på lite getostsås och ratatouille. Lägg ytterligare ett lager och upprepa så det blir 4 lager lasagneplattor. Översta lagret ska vara getostsås.
Strö över den rivna parmesanen. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Lägg på aluminiumfolie om det börjar bli bränt. Servera med sallad och garnera gärna med basilikablad.