19:47:00
Djej wo Batata (Libanesisk rostad kyckling och potatis)

1,5 kg Kycklinglår med ben / Kycklingklubba
750 gr Potatis fast sort, skalad
2,5 dl Kycklingbuljong ( 0,5 tärning smulad funkar om man inte vill värma vattnet och lösa upp den)
120 ml pressad Citron
3 msk Olivolja
10-12 st Vitlöksklyftor, skalade + 1 tsk Salt
2 tsk Paprika, mild mald
2 tsk Salt
1 tsk Kummin, mald (INTE Spiskummin)
0,5 tsk 7 Spice
0,5 tsk Svartpeppar, färskmald från pepparkvarnen
1 krm Gurkmeja, lite rågad (kan man nog hoppa över om man inte har)
Sätt ugnen på 200 gr.
Mortla Vitlöksklyftorna med 1 tsk Salt tills det blir som en gegga
Blanda vitlöken med alla kryddor, citron, buljong och olja i en skål eller direkt i ugnsformen så spar man lite disk,
Skär potatisen i skivor ca 1-1,5 cm breda.
I en ugnsform på 25*40 cm lägg i Potatis och Kyckling och vänd runt allt i såsen.
Rosta i ugnen ca 1,5 timme.
Ös ev. någon gång och skruva ev. upp värmen på slutet om det inte fått fin färg
Sallad
1 Romansallad, grovt strimlad
3 Tomater (ca 300 gr) i grovt tärnade
2 små gurkor (ca 250 gr), skivade
1 medelstor gul Paprika, grovt tärnad
1 röd Lök ca 100gr) strimlad. Eller lite mer om man gillar lök
Färsk Mynta , ca 15 kvistar, plocka av bladen och strimla
1-2 klyftor Vitlök
0,5 tsk Salt
4 msk färsk pressad Citron (60 ml)
3 msk Olivolja
Mortla vitlök och salt till en gegga eller pressa vitlöken i salladsskålen och ha i Citron och Olivolja.
Rör runt så det blandas och saltet löser upp sig lite.
Lägg i löken och blanda lite.
Lägg i resten men blanda inte ihop salladen förrän du ska servera den annars sjunker den ihop.
Innan servering smaka av