19:10:00
Zereshkpolo med Kyckling och Morot
4 portioner
600 g Kycklingfilé eller 1 kg Klubbor
1/2 Citron, pressad
0,5 g Saffran
1/2 tsk Gurkmeja
Salt och Peppar
Skär Kycklingen i bitar ca 2*3 cm och marinera med Citron, Saffran, Gurkmeja och Salt och Peppar i minst 15 minuter. Stek i Smör.
1,5 msk Olja
2 msk Smör, smält
1 dl Vatten
2 msk Salt
2 Potatisar, skalade och i 1/2-centimetersskivor
Skölj riset med varmt vatten ett par gånger, häll på Salt och varmt vatten ca 5 cm över riset. Täck ochlåt stå minst 30 min.
Koka upp rikligt med vatten i en gryta (helst teflon). Häll av vattnet från riset och häll riset i grytan. Låt koka 5-10 minnuter utan omrörning. Häll riset i en sil och låt det rinna av.
Häll olja i grytan och låt potatisen fräsa lite så den får färg. Häll på riset och ha värmen på 4:an, nr riset börjar ånga sänk till 2:an.
Blanda vatten och smöret och häll över riset. Lägg en ren handduk mellan locket och grytan och låt stå ca 15 min.
5 msk Berberisbär (50 gram)
0,25 g Saffran
3 msk Socker
1 msk Smör
4 msk Vatten
Skölj Bererisbären ett par gånger i kallt vatten. Blanda Socker, Saffran, Smör, Vatten och bären i en liten kastrull, låt stå på svag värme.
2 gula Lökar, strimlad
4 medelstora Morötter, strimlade
1msk Smör
1/2 tsk Gurkmeja
1 msk Socker
1 Kanelstång
3 msk Vatten
Smör & Olja för stekning
Stek löken gyllenbrun i lite olja.
Stek Morötterna i lite Smör, Gukmeja, Socker och Kanel. Häll på vattnet. Morötterna ska bli genomstekta men inte överkokta.
Blanda ned Morötter och Lök i Kycklingen och servera med riset, häll över lite av bärsåsen och smaka av då den är mycket söt.