18:21:00
Tom Kha Gai
2 port OBS! bara två
Gurkmejan ger kanske ingen smak men ger en fin gulare färg så kan uteslutas.
OBS! Gurkmeja färgar av sig mycket och är svårt att få bort från t.ex en skärbräda i trä, använd plast.
4 dl Kokosmjölk (= 1 burk)
1 dl Vattten
10 cm Citrongräs
6-7 cm Galanga
2 cm färsk Gurkmeja
2 blad Kaffirlime
200 gr Kycklingfile, strimlad
100 gr Champinjoner, i bitar
1 Vårlök eller 3 skivor liten gul Lök
0,5 - 1 st röd Chili, tunt skivad
1 msk Fisksås
1 - 2 krm Salt
ca 1/4 pressad Lime
Servera med: Jasminris
Banka lite på Citrongräset med baksidan på en kniv så den blir lite plattare. Banka inte för mycket för då kokar den sönder och blir svår att plocka bort
Skiva Galangan i 1/2-centimeters bitar
Banka Gurkmejan med baksidan på kniven också så den krossas lite
Strimla Kycklingen
Dela Champinjonerna i bitar eller skiva grovt
Skiva Vårlöken på snedden i centimetersbitar eller ta en halv gul lök och skär 3 skivor på längden
Strimla Chilin
Koka upp Kokosmjölken med Vattnet, Citrongräs, Galanga,Gurkmeja och Kaffirlimeblad och låt puttra någon minut. Tryck/bankar ev. lite på Gurkmejan så det blir lite gulare färg.
Lägg i Kyckling, Champinjoner, Lök och Chili och puttra 4-5 minuter.
Smaka av med Fisksås, Salt och lite pressad Lime.
Tillsätt ev lite mer Chili om du vill ha starkare smak
Servera med Jasminris