19:29:00
Svamp- och nötbiffar med pepparsås, pressgurka och lingon
2 portioner OBS!!
(blev ännu godare med svampsås till !!)
300 gram Svamp t.ex. trattkantareller, torkad vikt är ca 30 gram
50 gr Valnötter
3 st Soltorkade Tomater
1/2-1 dl Pankoströbröd
1,5 msk Majsstärkelse/Maizena (OBS ej redning)
1 tsk Timjan, torkad
1/2 gul Lök + 1 klyfta Vitlök
1/2 msk Soja
ev EN droppe Liquid Smoke (ta inte mer det kan bli för stark smak, droppa på en sked ifall det råkar komma för mycket)
Olja att steka i t.ex. Matolja
Salt och Peppar
Finhacka Svamp, Lök och Vitlök och fräs i oljan tills Svampen har släppt ifrån sig det mesta av sin vätska.
Krydda med Timjan, Soja, Liquid Smoke, Salt och Peppar.
Kör Valnötterna snabbt i matberedaren, ej för finmalt du vill ha kvar det knapriga från nötterna.
Lägg nötterna i en skål.
Lägg de soltorkade Tomaterna i en matberedare med Svampröran och kör till det nästan blir en smet.
Skrapa ut röran och blanda med nötterna och pudra över Maizena.
Blanda med händerna och forma små puckar. De ska ej vara för tjocka -max 1,5 cm.
Häll upp Panko på ett fat och vänd puckarna i ströbrödet.
Så här långt kan man förbereda, puckarna håller några dagar i kylen i en burk.
Stek på ganska hög värme i rikligt med olja på båda sidor så att de blir knapriga, fyll inte pannan utan kör hellre fler omgångar.
PEPPARSÅS
1 pkt grädde ex Havre ( eller 2 dl vanlig)
0,5 msk Kantarellfond el. brynt Schalottenlöksfond el 1/2 tärning Grönsaksbuljong
0,5 gul Lök, finhackad
en skvätt Soja
1-1,5 msk Grön Svart och Rosépeppar ( mixa fritt) jag blandade Grön och Rosépeppar och malde över lite Svartpeppar
Olja att steka i
Mortla pepparen ordentligt. Stek löken i oljan.
Tillsätt Grädde, Fond, Soja och Pepparen och låt det puttra ihop tills den blir lite krämig.
Smaka av med ev. mer Peppar och lite Salt
Servera biffarna med såsen och t.ex. kokt Potatis eller Kroketter, Lingonsylt och Pressgurka