17:44:00
Rökgrillad Laxsida med grillad Fänkåls -och Sparrissallad

1 kg Laxfilé med skinnet kvar rimmad Citronsmör
1 dl Rökspån 75 gr Smör
2 msk Rapsolja 1 Citron
2 tsk Salt 2 krm Salt
½ tsk nymald Svartpeppar
Garnering
Fänkåls och Sparrissallad 1 dl riven Parmesanost
2 Fänkålsstånd
2 knippor grön Sparris
2 msk Olivolja
1 tsk Salt
3 Citroner
Fyll halva delen av grillen med briketter och tänd. Låt stå tills det blir fin glöd. Blötlägg spånen.
Ansa och skär Fänkålen i breda klyftor. Bryt av den nedre delen av Sparrisen. Vänd grönsakerna o olja och salta.
Skölj Citronerna och halvera dem. Grilla grönsaker och citron över direktvärme (dvs ovanför briketterna) tills de fått fin färg ca 10 minuter. Lägg dem på ett fat
Pensla Laxen med olja och krydda med Salt och Peppar. Krama ur vattnet ur Rökspånet och lägg det på kolen. Lägg Laxen med skinnsidan nedåt på indirekt värme och sätt på locket. Grilla ca 30 minuter till 55 grader innertemperatur.
Citronsmör, skölj citronerna och riv skalet. Smält Smöret. Blanda i citronskal och Salt.
Vänd grönsakerna i det varma citronsmöret.
Servera direkt med Laxen, grillad Citron och Parmesanosten och Morotspaket till.
Morotspaket på grillen med Getost, Honung, Rosmarin och Fröströssel
1 knippa Morötter
200 gr Getost typ Chévre
3 kvistar Rosmarin
2 msk Honung
2msk Pumpakärnor
1msk svarta Sesamfrön
1 msk vita Sesamfrön
1 tsk Flingsalt
Skala och koka Morötterna hela i saltat vatten i ca 5 minter. Lägg dem på ett stort folieark.
Smula över osten och strö över Rosmarin. Ringla över Honung. Vik ihop folien och nyp ihop ordetnligt i alla ändar.
Fröströssel: Blanda alla ingredienser
Lägg paketet på grillen ca 10-20 minuter tills osten smölt och de är lite mjuka, strö på strösslet.
Rimma Laxen:
Dag 1
Koka upp 3 liter vatten
2 dl Salt
1 dl Socker eller Farinsocker
2 Lagerblad, rivna i bitar
1 vitlöksklyfta krossad
1 tsk korianderfrön mortlade
1 tsk svartpeppar mortlad eller nymald
1,4 kg lax
Koka upp vatten salt och socker låt svalna.
Tillsätt övriga ingredienser och häll i en trång form med laxen i botten, det ska täcka så lägg ev på ett fat så laxen trycks ned. Låt stå i 8 timmar häll sedan av och låt laxen vila i kylskåpet.