God Mat Är Gott!

2017-11-21
18:37:00

Rödbetsgravad lax med rostade betor, skockor och honungsvinägrett

4-6 portioner    från Alltommat
40 min + 2 dygn i kylen + 30 minuter i ugn
 
1 kg färsk Laxfilé som varit fryst 3 dygn                                   Ugnsrostade betor och skockor
4 msk Strösocker                                                                      6 Rödbetor
3 msk Salt                                                                                 8 Jordärtskockor 
1/2 tsk krossad Långpeppar eller Svartpeppar                         2 msk Rapsolja 
1 färsk Rödbeta                                                                         1 tsk Salt
 
Vinägrett                                                                                   Tillbehör
1 st apelsin                                                                                 Rosa Endivesallad
1 msk honung                                                                             Mangoldskott
1 msk vitvinsvinäger
3/4 sl rapsolja
1 krm salt
1 krm svart- eller vitpepp
 
Lägg laxen på en plåt eller ett fat. Blanda socker, salt och peppar. Strö blandningen över laxen och lite under.
Skala och riv rödbetan. Bred ut den över laxen. Täck med plastfolie och ställ i kylen i ca 2 dygn. Vänd laxen efter halva tiden.
 
Rotfrukter: Sätt ugnen på 225 grad. Skrubba rödbetor och jordärtskockor och skär dem i skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och ringa över olja. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min. Ta ut plåten och strö över salt.
 
Vinägrett: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet fint och pressa ut 2 msk saft.
Vispa ihop apelsinsaft, honung och vinäger. Tillsätt oljan, lite i taget, under kraftig vispning. Krydda med salt och peppar. Blanda i apelsinskalet.
 
Skrapa bort rödbetan från laxen och skär den i tunna skivor.
Severa laxen med rödbetor och jordärtskockor. Lägg sallad och Mangoldblad på tallrikarna och ringla över lite vinägrett. Servera resten i en skål vid sidan om.
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: