18:37:00
Rödbetsgravad lax med rostade betor, skockor och honungsvinägrett
4-6 portioner från Alltommat
40 min + 2 dygn i kylen + 30 minuter i ugn
1 kg färsk Laxfilé som varit fryst 3 dygn Ugnsrostade betor och skockor
4 msk Strösocker 6 Rödbetor
3 msk Salt 8 Jordärtskockor
1/2 tsk krossad Långpeppar eller Svartpeppar 2 msk Rapsolja
1 färsk Rödbeta 1 tsk Salt
Vinägrett Tillbehör
1 st apelsin Rosa Endivesallad
1 msk honung Mangoldskott
1 msk vitvinsvinäger
3/4 sl rapsolja
1 krm salt
1 krm svart- eller vitpepp
Lägg laxen på en plåt eller ett fat. Blanda socker, salt och peppar. Strö blandningen över laxen och lite under.
Skala och riv rödbetan. Bred ut den över laxen. Täck med plastfolie och ställ i kylen i ca 2 dygn. Vänd laxen efter halva tiden.
Rotfrukter: Sätt ugnen på 225 grad. Skrubba rödbetor och jordärtskockor och skär dem i skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och ringa över olja. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min. Ta ut plåten och strö över salt.
Vinägrett: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet fint och pressa ut 2 msk saft.
Vispa ihop apelsinsaft, honung och vinäger. Tillsätt oljan, lite i taget, under kraftig vispning. Krydda med salt och peppar. Blanda i apelsinskalet.
Skrapa bort rödbetan från laxen och skär den i tunna skivor.
Severa laxen med rödbetor och jordärtskockor. Lägg sallad och Mangoldblad på tallrikarna och ringla över lite vinägrett. Servera resten i en skål vid sidan om.