20:24:00
Ugnsstekt Fläsklägg med Palsternackspuré
4 portioner
2,5 kg Fläsklägg med ben
Tid: ca 3 timmar
6 Schalottenlökar + 1 gul Lök, grovhackade
6 klyftor Vitlök, grovhackade
2 stjälkar Rosmarin
2 tsk Havssalt
2 tsk Salviakrydda
1 tsk Vitpepparkorn
ca 1 msk Olivolja
25 g Smör
4 Morötter
500 gram Haricoverts, frysta går bra
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form eller en stekgryta med smör.
Lägg Löken i botten på formen tillsammans med Rosmarin.
Skär ett rutmönster i skinnet på Fläskläggen och lägg ovanpå löken.
Mortla Salt, Salvia och Vitpeppar fint. Tillsätt olja tills det blir en kryddpasta. Smörj in köttet med kryddblandningen och toppa med några smörklickar.
Stek i ugnen 1 timma tills den fått en fin krispig yta. Täck formen med folie alt. ett lock och stek ytterligare 1 timma.
Skär morötterna i stavar och lägg runt om köttet med Bönorna. Stek ytterligare 20 minuter. Ta ut formen.
Lägg köttet i folie och låt vila.
Lägg Morötterna och Bönorna på ett annat fat. Gör palsternackspurén och såsen medan köttet vilar.
Palternackspuré
4 Palsternackor
5 Potatisar, mjöliga
2 dl Grädde
2 dl Vatten
1 tsk Salt
Skär Palsternacka och Potatis i tärningar och täck med vatten och grädde. Tillsätt salt. Koka ca 15 min.
Slå av grädden men spara lite at späda med och mixa moset med en stavmixer tills du fått en puré.
Smaka av med salt.
Skysås
Köttsaft och den stekta löken
lite Redning
3-4 dl Vatten
några stänk Balsamvinäger
Mosa ihop Lök och köttsaft med en visp tills du får en massa. Tillsätt vatten. Koka upp och låt sjuda.Mixa såsen med en stavmixer för att få en finare konsistens.
Tillsätt lite vinäger och smaka av med ev salt.