07:03:38
Rotmos och Fläsklägg
4 portioner ca 2 1/2 timme
Fläsklägg
- 1 1/2 - 2 kg rimmat fläsklägg med ben
- 1 morot
- 1 gul lök
- 1 lagerblad
- 1 palsternacka eller en liten bit rotselleri, kan uteslutas
- 10 kryddpepparkorn
Rotmos
- 1 kålrot
- 3 morötter (ca 300 g)
- spadet från fläskläggen
- 4 potatisar (ca 400 g)
- salt och svartpeppar, efter smak
- smör
- färsk persilja, till garnering
- senap, till servering
Fläsklägg
Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta och häll på vatten Så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl.
Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta och häll på vatten Så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl.
Skala moroten och löken, (rotsellerin) skär dem i mindre bitar och lägg ner dem i grytan. Tillsätt pepparkornen och lagerbladet.
Låt köttet sjuda på svag värme under lock i 2 timmar. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet. Ta då av grytan från värmen och ställ den åt sidan.
Rotmos
Skala kålroten och morötterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull, häll på spad från fläskläggen så det täcker (låt köttet ligga kvar i resten) och koka i ca 30 minuter.
Skala kålroten och morötterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull, häll på spad från fläskläggen så det täcker (låt köttet ligga kvar i resten) och koka i ca 30 minuter.
Skala potatisen och skär den i mindre bitar och tillsätt. Låt det oka i ytterligare ca 15 minuter tills allt är mjukt. Häll av spadet, men spara det.
Mosa rotsakerna eller rör kraftigt med en mosstamp, slev eller liknande. Mosa inte för mycket, det ska finnas bitar kvar!
Späd med kokspadet från rotsakerna till önskad konsistens. Smaka av med salt och pepppar. Rör i smör efter smak och garnera med hackad persilja.
Ta upp köttet och rensa det till fina bitar, värm det i spadet innan du serverar den med rotmos och senap.