09:32:00
Köttsoppa
4-6 portioner
2 l vatten
2,5 tsk Salt till att börja med
300 g högrev (grytbitar av hjort var gott)
1 lök
1 purjolök
300 g rotselleri
300 g kålrot
3 morötter
ca 2-300 g gröna ärtor
10 vitpepparkorn
5 kvistar timjan eller 1 tsk torkad
3 lagerblad
1,5 Köttbuljong
Svartpeppar
Koka upp vattnet och lägg i salt, kryddorna och löken i klyftor. Lägg i köttet.
Låt allt koka sakta tills köttet är mört, cirka 1 timma. Skumma bort ev skum med en hålslev.
Skala rotfrukterna och skär i tärningar. Sköj och skiva purjolöken.
Ta upp köttet och lägg i buljongtärning, koka rotfrukterna knappt mjuka, cirka 25 miunuter. Lägg i purjolöken och koka ytterligare 5 minuter.
Lägg i de frysta ärtorna men koka inte mer.
Tärna köttet ganska smått och lägg ner det i soppan igen och smaka av ytterligare med salt och svartpeppar och lite mer timjan
Ibland kan det behövs en hel tsk salt till
Tips!
Lägg vitpepparkornen i en tesil av metall så kan man plcka ur dem lätt sedan
Gott att byta ut en morot mot 100-150 g grovt tärnad vitkål