10:08:00
Torsk med brynt Smör och Rödbetor
4 portioner Tid: 45 minuter
600 gr Torskfilé eller annan vit fiskfilé
200 gr Smör ( obs riktigt smör)
4-5 Rödbetor, kokta och skalade
1 pkt Bacon ca 100 gr
Balsamvinäger, gärna lagrad
GARNERING och TILLBEHÖR:
1 knippe Sparris, Vit eller Grön
Smör
Citronsaft
1 liten bit Pepparrot, riven
Kapris
Färsk Dill
Kokt Färskpotatis
Sätt ugnen på 175 grader. Skär Fiskfilén i 4 bitar.
Lägg dem i en smord ugnsform och salta lätt. Det bör vara ganska gott om plats runt fiskbitarna.
Bryn Smöret på medelvärme tills det får en nötig doft och gyllene färg.
Skär Rödbetorna i klyftor, sjud upp lite vatten i en katru med lock, lägg i betorna och stäng av så de håller värmen.
Tärna baconet i små bitar och stek krispigt på medelvärme. Låt rinna av på tallrik med hushållspapper.
Ansa Sparrisen, skär i bitar 5 cm. Koka upp lättsaltat vatten och koka några minuter.
Häll av vattnet och lägg tillbaka sparrisen i kastrullen med lite smör och citronsaft.
Häll det brynta smöret över fisken och baka mitt i ugnen 5-10 minuter beroende på tjocklek.
Eller använd termometer, fiskens kärna ska vara 53 grader. Ta ut och låt vila i 5 minuter.
Häll av vattnet från Rödbetor, lägg dem ovanpå fisken och ringla över lite lagrad Balsamvinäger.
Lägg på Sparris, toppa med Bacon, mycket riven Pepparrot , Kapris och Dill.
Servera genast med nykokt färskpotatis.
ca 700 kcal/port om 400 g potatis