21:59:00
Blomkålspanacotta med Rökt Lax
6 portioner Tid: 30 min + 2 timmar i kylen
200 gr kallrökt Lax i bit
BLOMKÅLSKRÄM
250 gr Blomkål i mindre bitar
2 Vitlöksklyftor, grovt hackade
1 msk Olivolja
2 Gelatinblad
1 dl Grädde
1 dl Mjölk
1 msk pressad Citron
Salt och nymald Svartpeppar
GARNERING:
1/4 Gurka
Vattenkrasse eller Ärtskott
2-4 tunna skivor Rågbröd, torkade eller hårt rostade
Fräs Blomkål med Vitlöken i oljan i en kastrull på medelvärme några minuter utan att det tar färg.
Lägg Gelatinbladen i i blöt i kallt vattenn.
Tillsätt grädde och mjölk och sjud tills Blomkålen är mjuk. Passa så det inte kokar över eller bränns i botten.
Krama ur gelatinbladen och lägg i kastrullen. Mixa till en slät puré.
Smaksätt med Citronsaft, Salt och peppar.
Fördela i 6 glas och låt stå kallt och stelna i minst 2 timmar.
SERVERING:
Skär laxen i små kuber.
Skala Gurkan, dela på längden, skrapa ur kärnorna och skiva i halvmånar.
Smula brödet grovt.
Garnera varje glas med Lax, Gurka, Brödsmulor, Krasse eller Ärtskott och servera genast.