16:50:00
Papoutsakia (fyllda Auberginer)
6-8 portioner
- 6-8 st auberginer inte jättestora / eller byt ut mot några små paprikor
- olivolja
- 500 g bland- eller nötfärs
- 1 st gul lök
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 burk krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 dl fylligt rött vin
- 4 tsk torkad oregano
- färsk timjan
- 1 st kanelstång
- 1 1/2 dl nyriven parmesanost
- färsk timjan
- salt och peppar
- Sätt ugnen på 225 grader. Skölj aberginerna och torka av dem med hushållspapper. Dela auberginerna på längden och skär några snitt i köttsidan och ringla över lite olivolja. Grädda i ugnen 15 min.
- Hacka lök och skiva vitlöken tunt. Stek löken i rikligt med olivolja (oljan ska täcka kastrullens botten). Se till att löken inte tar färg. Tillsätt körrfärsen och bryn den.
- Tillsätt tomater, tomatpuré, vin, kryddor, några kvistar färsk timjan och låt koka upp.
- Ta ut auberginerna, gröp ut auberginens fruktkött (se dock till att det inte blir hål i auberginen då du ska fylla den). Hacka ner aubergineköttet i köttfärsåsen och låt puttra 15 min.
- Fyll auberginerna med köttfärssås och riv över parmesant. Sätt in i ugnen. Auberginerna är klara när de är mjuka och osten har fått en lätt gyllenbrun färg.
- Ät med Grekisk sallad med kalamataoliver och tzatsiki.